dissabte, 30 de novembre del 2013

Piula, piula

Si no vols quedar-te parat llegint, si vols interactuar amb els teus companys, aquells que tinguin els mateixos gustos que tu, els mateixos interessos, que t’avisin de continguts interessants o debatre notícies, opinions, fer recomanacions i tot el que vulguis... no t’ho pensis més: fes-te un compte de twitter.






Aquest microblogging, és un sistema simple i minimalista de la comunicació digital, que no admet grups ni arxius adjunts, i que només permet enviar missatges de text de 140 caràcters com a màxim.

Cal registrar-nos a la pàgina incial i clicar el botó “registrarse ahora”, posant-hi les dades que se’ns demanen. Finalment clicar  “crear mi cuenta”,  introduir-hi les lletres que se’ns demanen i clicar  “terminar”. La segona part és optativa, per si vols començar a introduir usuaris però ho podràs fer més endavant, i sempre que vulguis.
El registre és del tipus @nomcognom

El Twitter pot ser molt útil dins el món educatiu. Els alumnes poden fer un seguiment de monotoritzar els missatges escrits a Twitter en relació a algun esdeveniment, el poder disposar d’un mitjà de comunicació viu, en temps real i pràctic, també seguir a gent d’interès públic com escriptors, científics, polítics, mitjans de comunicació...també és molt útil com a projecte de classe per crear núvols d’etiquetes sobre un tema, com a resum d’una activitat realitzada a Twitter, tal i com hem fet des de la classe de GITIC, amb el hashtag #gitic13. També distribuir tasques i fer recordatoris de deures.
Què es pot fer amb twitter? Divulgar, compartir, crear, aprendre la llengua twittera. Aquests són alguns dels termes que cal conèixer:

Terme oficial
Oficial en català
Popularitzat en català
Update
Actualitzar
tuitar
tuitejar
piular
Twitters

piuladors
tuiters
tuitaires
Twitter
Twitter
Tuiter
Tweetup
Reunió de Twitters

Tweet
Tweet
tuit
piulada
missatge
Tema de moda

Retweet (RT)
Retweet
retuitar
retuitejar
repiular
Following
Seguint

Follower
Seguidor

Direct message (DM)
Missatge directe

Hashtag
Etiqueta


Té molts avantatges, entre d’altres, et permet estar el dia i actualitzat,  conèixer persones amb interessos similars, difondre els nostres projectes i esdeveniments de manera molt ràpida i exponencial, trobar resposta a preguntes i dubtes, compartir coneixements... amb una aplicació fàcil d’utilitzar. Però cal vigilar en tenir un compte privat si volem utilitzar Twitter amb finalitat educativa i tenir present que els nombre de caràcters és limitat.
Recursos Twitter útils per l’educació:
-        Twtpoll: per fer enquestes
-        Twitpic: per insertar fotografies
-        TweetTube: es poden pujar fotos i vídeos
-        FileSocial: permet pujar arxius fins 50MB
-        Twitter Search: buscador de Twitter



Ens trobem piulant!!! @neusesquius

dimarts, 26 de novembre del 2013

Imagina, programa i comparteix

Tens molta imaginació i no saps com vehicular-la? Vols programar alguna cosa i no saps com posar-t’hi? Vols entrar en el món dels jocs, les animacions, la música, l’art.. tot explorant i experimentant? No et posis límits!!! Aquí tens el programa ideal: l’Scratch.

Scratch és un llenguatge de programació que facilita crear històries interactives, jocs i animacions i compartir les seves creacions amb altres persones a la web. És un llenguatge de programació visual, creat per la gent del MIT (Institut Tecnológic de Massachusetts) i enfocat als nens i joves, però tothom qui vulgui hi pot programar i crear.
Ofereix grans possibilitats educatives a través d’un entorn que fa que la programació sigui més atractiva i accessible per tothom que s’enfronti per primera vegada a aprendre a programar.
El protagonista d’aquest programa és el gat Scratch, tot i que podem fer servir d’altres animacions ja existent de plantilla dins el programa o crear-ne de noves, que seran les que tindran lloc al nostre projecte i n’hi pot haver més d’una.







Disposem d’uns blocs de construcció distribuïts per tipus i color per fer més fàcil el seguiment d’un programa, que haurem d’anar encaixant a l’espai corresponent per tal de que el gat faci el que li demanem en el rectangle d’execució. 

Gran tutorial per aprendre a fer una programació senzill




I un cop el donem per acabat, el podem penjar al lloc web perquè tothom pugui veure la nostra creació, moltíssima gent s’interessarà pel teu projecte, molta més de la que segurament t’imagines. Hi ha molts projectes penjats a la web dels quals podem aprendre ja que tots són públics, i fins i tot, si volem, els podem descarregar al nostre ordinador per veure com estan construïts. També podem donar a conèixer el nostre joc Scratch, un cop creat o penjat a la web, de diverses formes. En primer lloc, cal haver-lo fet públic. Per defecte, els projectes d'Scratch són privats i no visibles fins que no els compartim. Això ho podem fer des de l'entorn d'edició del projecte o bé des de la llista dels meus projectes. Un cop compartit, podem enviar a algú l'enllaç directe al projecte, que té un format semblant a aquest: scratch.mit.edu/projects/11208654/ on el número identifica el projecte. Així, si enviem aquest enllaç per correu o l'enganxem en algun lloc web, l'usuari podrà accedir a la pàgina del projecte i visualitzar-lo (per veure un projecte no cal ser usuari d'Scratch).

Però també podem fer visible en nostre projecte en un lloc web, com si formés part del lloc. Per fer-ho, cal clicar el botó Comparteix i copiar-ne el codi. Un cop copiat, anirem al lloc web i l'editarem en HTML (normalment els editors tenen un botó o enllaç marcat com HTML) i allà hi enganxarem el codi copiat.

Per iniciar-te a Scratch, et recomano que miris algun tutorial on podràs aprendre funcions i animar-te a seguir amb el projecte.


En l’Scratch hi trobem un conjunt de característiques favorables per a entorns educatius, que serien: pensar al·legòricament i actuar metòdicament, oferir oportunitats per improvisar, sotmetre a prova les seves idees, assajar, corregir errors, obtenir productes en les primeres aproximacions... té un llindar alt de complexitat, determinat per la creativitat i l’ús de l’eina. Té possibilitats àmplies que poden ser aprofitades en l’àmbit educatiu.. Permet als estudiants guanyar comprensió de conceptes matemàtics, alhora que fa possible controlar i barrejar diferents mitjans, estimulant l’aprenentatge col·laboratiu i permetent compartir les creacions amb la comunitat.

Utilitzant l’Scratch és l’alumne qui controla l’ordinador i no a l’inrevés, és a dir, ell mateix és qui ensenya l’ordinador a fer coses, li dóna instruccions per a realitzar unes tasques, i el mestre queda en segon pla, seguint el procés de treball de l’alumne i plantejant-li preguntes quan convingui, per tal que serveixin de guia per a la reflexió futura del nen.


En qualsevol cas, espero que t'ho passis molt bé programant amb Scratch!! Jo ja ho he fet! Et presento doncs la caçadors de crancs, un joc que he dissenyat juntament amb la meva companya Georgina Carpi. Si no t'en surts, dins la web del projecte hi ha les instruccions! Molta sort i ha caçar!


diumenge, 24 de novembre del 2013

Filtra el teu ciber-espai

Saps què passa a la web cada minut? Doncs que hi ha 694.445 cerques a Google, 695.000 actualitzacions a Facebook, 79.364 posts al mur de Facebook, 51.040 comentaris a Facebook, 98.000 tweets i més de 168 milions de correus electrònics enviats, i podriem anar continuant. . . però crec que ja et pots anar fent la ideea de l’ús tan continu de les xarxes i d’Internet. “Getting information off the Internet is like talking a drink from a fire hydrant” (obtenir informació és com beure un glop d’una boca d’incendi), gran frase de Mitchell Kapor, i és que té tota la raó: estem en uns nivells de saturació d’informació. Com podem processar tota aquesta informació? Què és el més important? La solució és un curador d’informació que filtri, reuneixi, organitzi i comparteixi la informació més interessant per a cada un de nosaltres evitant aquelles noticies. . . bé. . . no tan fiables. . . per dir-ho d’alguna manera. Així cada usuari pot quedar-se amb la millor informació, és a dir, la més completa i la que més li pot interessar. El curador d’informació per exel·lència que trobem avui dia, i que t'animo a utilitzar, és 
no és difícil d'emprar un cop li trobes el “truquillo” i val molt la pena. Així que t'animo a crear-te un compte, entrant a la pagina web i apretant al botó verd “join free”. Si vols pots registrar-te amb una de les teves RRSS (com Twitter, Facebook o Linkedin) i si no fas ús de cap d’aquetes no hi ha cap problema perquè ja veuràs que hi ha una opció per a tothom qui no en tingui i això no sigui motiu perquè no es pugui fer servir aquest curador. Per crear un compte has d’omplir algunes dades personals que són imprescindibles, una de les quals és un correu electrònic on et confirmaran el compte d’scoop.it mitançant un missatge que hauràs de confirmar per poder començar a treballar amb Scoop.it. La foto no és obligatòria, si no vols penjar-la pots deixar-la en blanc. Ara ja estàs registrat/da a Scoop.it i ja pots començar a fer-ne ús!! 
Primer de tot has de crear un "topic", que serà el tema a curar, a filtrar. En podràs crear fins a cinc de diferents. Pots afegir-hi una breu descripció que sortirà sota el titol i també unes Keywords que són les paraules clau que tu has de triar molt bé perquè seran en les que l’Scoop es basarà per buscar-te suggerències, per a tú i per a aquella informació que tu necesitis. Llavors, segons les paraules claus que hagis triat, et sortiran les “suggestions content”, és a dir, notícies relacionades amb aquestes paraules. Que si apretem el botó “Scoop.it” la tindrem dins del nostre taulell de notícies amb totes aquelles altres que haguem anat triant. Les notícies que tinguem al taulell no només les podrem extreure de les suggerides per l’Scoop sinó que també d’altres pàgines webs. Abans de publicar qualsevol notícia al taulell, jo et recomano que escriguis algun comentari sobre el tema, la notícia, i, si vols, també que ho comparteixis pel Facebook, Twitter... on vulguis. A opcions avançades veuràs que pots afegir etiquetes relacionades amb la notícia, cosa que et recomano molt que facis, perquè si després vols buscar una notícia et serà de gran ajuda. Finalment publica!!


Ara bé, n’estàs segur/a de voler-ho publicar? De deixar constància dels teus interessos i afinitats? Per un cantó filtres tota la infinitat cibernètica i la fas més manejable però alhora estàs donant molta informació sobre els teus gustos i això fa que també siguis fàcilment influenciat/da. 

Aqui et deixo un video sobre un noi que ja s'hi ha decidit! Ara et toca a tu, o no?