dimarts, 26 de novembre del 2013

Imagina, programa i comparteix

Tens molta imaginació i no saps com vehicular-la? Vols programar alguna cosa i no saps com posar-t’hi? Vols entrar en el món dels jocs, les animacions, la música, l’art.. tot explorant i experimentant? No et posis límits!!! Aquí tens el programa ideal: l’Scratch.

Scratch és un llenguatge de programació que facilita crear històries interactives, jocs i animacions i compartir les seves creacions amb altres persones a la web. És un llenguatge de programació visual, creat per la gent del MIT (Institut Tecnológic de Massachusetts) i enfocat als nens i joves, però tothom qui vulgui hi pot programar i crear.
Ofereix grans possibilitats educatives a través d’un entorn que fa que la programació sigui més atractiva i accessible per tothom que s’enfronti per primera vegada a aprendre a programar.
El protagonista d’aquest programa és el gat Scratch, tot i que podem fer servir d’altres animacions ja existent de plantilla dins el programa o crear-ne de noves, que seran les que tindran lloc al nostre projecte i n’hi pot haver més d’una.







Disposem d’uns blocs de construcció distribuïts per tipus i color per fer més fàcil el seguiment d’un programa, que haurem d’anar encaixant a l’espai corresponent per tal de que el gat faci el que li demanem en el rectangle d’execució. 

Gran tutorial per aprendre a fer una programació senzill




I un cop el donem per acabat, el podem penjar al lloc web perquè tothom pugui veure la nostra creació, moltíssima gent s’interessarà pel teu projecte, molta més de la que segurament t’imagines. Hi ha molts projectes penjats a la web dels quals podem aprendre ja que tots són públics, i fins i tot, si volem, els podem descarregar al nostre ordinador per veure com estan construïts. També podem donar a conèixer el nostre joc Scratch, un cop creat o penjat a la web, de diverses formes. En primer lloc, cal haver-lo fet públic. Per defecte, els projectes d'Scratch són privats i no visibles fins que no els compartim. Això ho podem fer des de l'entorn d'edició del projecte o bé des de la llista dels meus projectes. Un cop compartit, podem enviar a algú l'enllaç directe al projecte, que té un format semblant a aquest: scratch.mit.edu/projects/11208654/ on el número identifica el projecte. Així, si enviem aquest enllaç per correu o l'enganxem en algun lloc web, l'usuari podrà accedir a la pàgina del projecte i visualitzar-lo (per veure un projecte no cal ser usuari d'Scratch).

Però també podem fer visible en nostre projecte en un lloc web, com si formés part del lloc. Per fer-ho, cal clicar el botó Comparteix i copiar-ne el codi. Un cop copiat, anirem al lloc web i l'editarem en HTML (normalment els editors tenen un botó o enllaç marcat com HTML) i allà hi enganxarem el codi copiat.

Per iniciar-te a Scratch, et recomano que miris algun tutorial on podràs aprendre funcions i animar-te a seguir amb el projecte.


En l’Scratch hi trobem un conjunt de característiques favorables per a entorns educatius, que serien: pensar al·legòricament i actuar metòdicament, oferir oportunitats per improvisar, sotmetre a prova les seves idees, assajar, corregir errors, obtenir productes en les primeres aproximacions... té un llindar alt de complexitat, determinat per la creativitat i l’ús de l’eina. Té possibilitats àmplies que poden ser aprofitades en l’àmbit educatiu.. Permet als estudiants guanyar comprensió de conceptes matemàtics, alhora que fa possible controlar i barrejar diferents mitjans, estimulant l’aprenentatge col·laboratiu i permetent compartir les creacions amb la comunitat.

Utilitzant l’Scratch és l’alumne qui controla l’ordinador i no a l’inrevés, és a dir, ell mateix és qui ensenya l’ordinador a fer coses, li dóna instruccions per a realitzar unes tasques, i el mestre queda en segon pla, seguint el procés de treball de l’alumne i plantejant-li preguntes quan convingui, per tal que serveixin de guia per a la reflexió futura del nen.


En qualsevol cas, espero que t'ho passis molt bé programant amb Scratch!! Jo ja ho he fet! Et presento doncs la caçadors de crancs, un joc que he dissenyat juntament amb la meva companya Georgina Carpi. Si no t'en surts, dins la web del projecte hi ha les instruccions! Molta sort i ha caçar!


2 comentaris:

  1. Jo també he compartit el nostre projecte del Scratch al meu bloc, a més he realitzat un enllaç cap al teu bloc, ja que considero que és molt interessant.
    Bon Nadal i fins aviat!! :D

    ResponElimina